Η ΠΕΔΙΑΔΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

ΚΑΝΤΕ ΤΟ FORUM ΔΙΚΟ ΣΑΣ, ΓΙΝΕΤΕ ΕΝΕΡΓΑ ΜΕΛΗ, ΕΚΦΡΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑ, ΑΝΟΙΞΤΕ ΝΕΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΑ TOPIC ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ. ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ!!!

Ωρα

Πρόσφατα Θέματα

» Τιτάνες- Τιτανίδες
28η Οκτωβρίου 1940 - Αφιέρωμα EmptyΔευ Αυγ 06, 2012 4:38 pm από makisma

» Ερμής
28η Οκτωβρίου 1940 - Αφιέρωμα EmptyΔευ Αυγ 06, 2012 4:36 pm από makisma

» Η Ιστορία της Βορείου Ηπείρου έως σήμερα (σύντομα)
28η Οκτωβρίου 1940 - Αφιέρωμα EmptyΤετ Αυγ 01, 2012 11:17 pm από makisma

» Fantastic Forum - Νέο Φόρουμ! fantastic-forum.info
28η Οκτωβρίου 1940 - Αφιέρωμα EmptyΣαβ Μαρ 17, 2012 5:33 pm από kwnos100

» Τεχνολογικό φόρουμ και βοήθεια πάνω στους υπλογιστές
28η Οκτωβρίου 1940 - Αφιέρωμα EmptyΣαβ Μαρ 17, 2012 5:31 pm από kwnos100

» 20 Ιουλίου
28η Οκτωβρίου 1940 - Αφιέρωμα EmptyΠεμ Σεπ 01, 2011 4:41 am από noname

» 19 Ιοιυλίου
28η Οκτωβρίου 1940 - Αφιέρωμα EmptyΠεμ Σεπ 01, 2011 4:36 am από noname

» 18 Ιουλίου
28η Οκτωβρίου 1940 - Αφιέρωμα EmptyΔευ Ιουλ 18, 2011 6:03 am από noname

» 17 Ιουλίου
28η Οκτωβρίου 1940 - Αφιέρωμα EmptyΚυρ Ιουλ 17, 2011 5:25 am από noname

Χρήσιμα. Κάντε ένα click

Ρίξε κι εδώ μια ματιά! Πάτησέ το

Blogger Tips and Tricks
Favorite Blogger Templates

Εργαλεία για το Pc σας

εορτολόγιο

τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων

Programma tv

total on line

Επισκέψεις

Website counter

  28η Οκτωβρίου 1940 - Αφιέρωμα

  noname
  noname
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 508
  Points : 1501
  Reputation : 2
  Ημερομηνία εγγραφής : 04/07/2010

  28η Οκτωβρίου 1940 - Αφιέρωμα Empty 28η Οκτωβρίου 1940 - Αφιέρωμα

  Δημοσίευση  noname Την / Το Πεμ Οκτ 28, 2010 12:21 am

  28η Οκτωβρίου 1940 - Αφιέρωμα


  28η Οκτωβρίου 1940 - Αφιέρωμα Newspaperasyrmatos1940o


  Η 28η Οκτωβρίου είναι ξεχωριστή ημέρα για όλους τους Έλληνες, αφού το 1940 ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Μεταξάς απάντησε στο τελεσίγραφο του Μουσολίνι για παράδοση, με το μεγαλοπρεπές ΟΧΙ.
  Αντιμέτωπη με την εισβολή των Ιταλών (υποστηριζόμενοι από τις Γερμανικές δυνάμεις), τέσσερις μήνες μετά από την παράδοση της Γαλλίας και παράλληλα με τον βομβαρδισμό της Βρετανίας, ο κόσμος έμεινε έκπληκτος με την τόλμη της μικρής Ελλάδας.

  Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου 1940, ώρα 3 το πρωί. Ο Ιταλός πρεσβευτής Emmanuouelo Grazzi επισκέπτεται, στην οικία του, τον πρωθυπουργό της Χώρας, Ιωάννη Μεταξά και του επιδίδει τελεσίγραφο με το οποίο ζητούσε, εντός τριών ωρών, την ελεύθερη διέλευση και στάθμευση των ιταλικών στρατευμάτων στην Ελλάδα.
  Με τη γαλλική φράση «Alors, c ' est la guerre», που σημαίνει « Πόλεμος λοιπόν », ο Μεταξάς απορρίπτει το ιταμό ιταλικό τελεσίγραφο και απευθύνει διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό.  Διάγγελμα Ιωάννη Μεταξά
  Αθήνα, 28 Οκτωβρίου 1940.

  «Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν δια την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της. Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία, μη αναγνωρίζουσα εις ημάς το δικαίωμα να ζούμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3 ην πρωινήν την παράδοσιν τμημάτων του εθνικού εδάφους, κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν, και μου ανεκοίνωσεν ότι, προς κατάληψιν αυτών, η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6 ην πρωινήν.
  Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρέσβυν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ' εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν του πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
  Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος ας εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε δια την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά σας και τας ιεράς μας παραδόσεις.

  Νυν υπέρ πάντων ο αγών» .  Το κείμενο της διακοίνωσης-τελεσιγράφου της ιταλικής κυβέρνησης, το οποίο καταλήγει ως εξής:

  » Όθεν η Ιταλική Κυβέρνησις κατέληξεν εις την απόφασιν να ζητήση από την Ελληνικήν Κυβέρνησιν - ως εγγύησιν δια την ουδετερότητα της Ελλάδος και ως εγγύησιν δια την ασφάλειαν της Ιταλίας - το δικαίωμα να καταλάβη δια των ενόπλων αυτής δυνάμεων δια την διάρκειαν της σημερινής προς την Αγγλίαν ρήξεως, ωρισμένα στρατηγικά σημεία του ελληνικού εδάφους.

  Η Ιταλική κυβέρνησις ζητεί από την Εληνικήν Κυβέρνησιν όπως μη εναντιωθή εις την κατάληψιν ταύτην και όπως μη παρεμποδίση την ελευθέραν διέλευσιν των στρατευμάτων των προοριζομένων να την πραγματοποιήσωσι. Τα στρατεύματα ταύτα δεν παρουσιάζονται ως εχθροί του ελληνικού λαού και η Ιταλική Κυβέρνησις δεν προτίθεται ποσώς, δια της προσωρινής κατοχής στρατηγικών τινών σημείων, επιβαλλομένης υπό της ανάγκης των περιστάσεων και εχούσης καθαρώς αμυντικόν χαρακτήρα, να θίξη οπωσδήποτε την κυριαρχίαν και την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος.
  Η Ιταλική Κυβέρνησις ζητεί από την Ελληνικήν Κυβέρνησιν όπως δώσει αυθωρεί εις τας στρατιωτικάς αρχάς, τας αναγκαίας διαταγάς ίνα η κατοχή αύτη δυνηθή να πραγματοποιηθή κατά ειρηνικόν τρόπον. Εάν τα ιταλικά στρατεύματα ήθελον συναντήσει αντίστασιν, η αντίστασις αυτή θα καμφθή δια των όπλων και η Ελληνική Κυβέρνησις θα έφερε τας ευθύνας αι οποίαι ήθελον προκύψει εκ τούτου ».


  Αρχίζει έτσι η ιταλική επίθεση κατά της Ελλάδας, στο αλβανικό μέτωπο, την ώρα που ο λαός διαδηλώνοντας στους δρόμους της Αθήνας κατά της Ιταλίας, τρέχει με ενθουσιασμό να καταταγεί και να πολεμήσει στο μέτωπο.


  28η Οκτωβρίου 1940 - Αφιέρωμα 28okt1940


  Η Ιταλία επιδιώκει μ' αυτήν την αιφνιδιαστική, ακόμη και για τους συμμάχους της, επίθεση, δύο στόχους: Να δημιουργήσει αντιπερισπασμό στις επιτυχίες του Χίτλερ, βάζοντας φρένο στη γερμανική εξάπλωση στο βαλκανικό χώρο και ταυτόχρονα, να περιορίσει τις βρετανικές θέσεις στη Μεσόγειο. Η Ελλάδα στεκόταν εμπόδιο σ' αυτές της τις φιλοδοξίες.Ο τορπιλισμός της "ΈλλΗ πορεία των ελληνικών στρατιωτικών μονάδων προς το Μέτωπο ήταν γεμάτη κακουχίες. Όμως ο βαρύς χειμώνας, ο ενθουσιασμός του ελληνικού στρατού και τα βουνά της Αλβανίας επιτρέπουν στους Έλληνες όχι μόνον να αντιμετωπίσουν την ιταλική επίθεση με επιτυχία, αλλά και να περάσουν αμέσως στην αντεπίθεση.

  Στη δυτική Μακεδονία ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει στις 22 Νοεμβρίου την Κορυτσά, ενώ στον κεντρικό τομέα της βόρειας Πίνδου εξουδετερώνει μια ιταλική μεραρχία Αλπινιστών και στον παραλιακό τομέα, όπου οι Ιταλοί είχαν στην αρχή κατορθώσει να εισχωρήσουν σε μεγάλο βάθος, τους υποχρεώνει να εκκενώσουν την κοιλάδα του ποταμού Καλαμά.
  Στο τέλος του χρόνου οι Ιταλοί βρίσκονται απωθημένοι 60 χιλιόμετρα πέρα από τα ελληνικά σύνορα.

  Ο Χίτλερ, βλέποντας ότι οι Ιταλοί, παρά τον τελειότερο εξοπλισμό και τις μεγαλύτερες δυνάμεις τους, δεν μπορούσαν να κατακτήσουν την Ελλάδα, αποφάσισε να επέμβει ο ίδιος τον Απρίλιο του 1941.

  Ο ηρωικός αγώνας του ελληνικού στρατού στο Ρούπελ και στα άλλα οχυρά, εκτός από τις μεγάλες απώλειες που προκάλεσε στον Άξονα, ανάγκασε τη Γερμανία να καθυστερήσει την επίθεσή της στη Ρωσία και συνέβαλε στην τελική ήττα των Γερμανών.


  28η Οκτωβρίου 1940 - Αφιέρωμα 19402i


  Η Ελλάδα έζησε τη φρίκη της τριπλής κατοχής: Γερμανών, Ιταλών και Βουλγάρων. Εκατοντάδες χιλιάδες οι νεκροί από την πείνα το χειμώνα του 1941 και του 1942.
  Η Εθνική Αντίσταση, όμως, θέριευε και προκαλούσε στους κατακτητές σοβαρές απώλειες, ενώ παράλληλα τους ανάγκαζε να διατηρούν πολύ στρατό στην Ελλάδα, την ώρα που τους ήταν απαραίτητος σε άλλα μέτωπα. Ήταν μια ακόμα προσφορά των Ελλήνων στη συμμαχική νίκη εναντίον των δυνάμεων του Άξονα.
  Αυτή η νίκη οδήγησε στην απελευθέρωση της Ελλάδας στις 12 Οκτωβρίου 1944...
   Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι Πεμ Νοε 21, 2019 8:24 pm