Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Η ΠΕΔΙΑΔΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

ΚΑΝΤΕ ΤΟ FORUM ΔΙΚΟ ΣΑΣ, ΓΙΝΕΤΕ ΕΝΕΡΓΑ ΜΕΛΗ, ΕΚΦΡΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑ, ΑΝΟΙΞΤΕ ΝΕΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΑ TOPIC ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ. ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ!!!

Ωρα

Παρόμοια θέματα

    Πρόσφατα Θέματα

    » Τιτάνες- Τιτανίδες
    Γεώργιος και Σίμων Σίνας EmptyΔευ Αυγ 06, 2012 4:38 pm από makisma

    » Ερμής
    Γεώργιος και Σίμων Σίνας EmptyΔευ Αυγ 06, 2012 4:36 pm από makisma

    » Η Ιστορία της Βορείου Ηπείρου έως σήμερα (σύντομα)
    Γεώργιος και Σίμων Σίνας EmptyΤετ Αυγ 01, 2012 11:17 pm από makisma

    » Fantastic Forum - Νέο Φόρουμ! fantastic-forum.info
    Γεώργιος και Σίμων Σίνας EmptyΣαβ Μαρ 17, 2012 5:33 pm από kwnos100

    » Τεχνολογικό φόρουμ και βοήθεια πάνω στους υπλογιστές
    Γεώργιος και Σίμων Σίνας EmptyΣαβ Μαρ 17, 2012 5:31 pm από kwnos100

    » 20 Ιουλίου
    Γεώργιος και Σίμων Σίνας EmptyΠεμ Σεπ 01, 2011 4:41 am από noname

    » 19 Ιοιυλίου
    Γεώργιος και Σίμων Σίνας EmptyΠεμ Σεπ 01, 2011 4:36 am από noname

    » 18 Ιουλίου
    Γεώργιος και Σίμων Σίνας EmptyΔευ Ιουλ 18, 2011 6:03 am από noname

    » 17 Ιουλίου
    Γεώργιος και Σίμων Σίνας EmptyΚυρ Ιουλ 17, 2011 5:25 am από noname

    Χρήσιμα. Κάντε ένα click

    Ρίξε κι εδώ μια ματιά! Πάτησέ το

    Blogger Tips and Tricks
    Favorite Blogger Templates

    Εργαλεία για το Pc σας

    εορτολόγιο

    τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων

    Programma tv

    total on line

    Επισκέψεις

    Website counter

      Γεώργιος και Σίμων Σίνας

      noname
      noname
      Admin


      Αριθμός μηνυμάτων : 508
      Points : 1501
      Reputation : 2
      Ημερομηνία εγγραφής : 04/07/2010

      Γεώργιος και Σίμων Σίνας Empty Γεώργιος και Σίμων Σίνας

      Δημοσίευση  noname Κυρ Ιουλ 18, 2010 12:50 am

      Γεώργιος Σίνας


      Ο Γεώργιος Σίνας (1783-1856) υπήρξε επιχειρηματίας, τραπεζίτης και εθνικός ευεργέτης, με καταγωγή από την Μοσχόπολη (Βόρεια Ήπειρος). Υπήρξε επίσης ο ιδρυτής του Αστεροσκοπείου Αθηνών.
      Από μικρή ηλικία έμεινε ορφανός από μητέρα και μεγάλωσε με τη βοήθεια της θείας του στις Σέρρες, όπου και έζησε τα πρώτα του σχολικά χρόνια. Κατά το 1790, βρίσκεται μαζί με τον πατέρα του στην Βιέννη, εκεί ολοκλήρωσε τις βασικές του ελληνικές σπουδές και έμαθε ξένες γλώσσες. Σε ηλικία είκοσι ετών έγινε συνέταιρος στις επιχειρήσεις του πατέρα του και κατάφερε και ανέπτυξε εξαιρετική πρωτοβουλία, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της αυστριακής βιομηχανίας και του εμπορίου. Επίσης διέθεσε μεγάλο μέρος των κεφαλαίων του για την αγορά ακινήτων και έγινε ο μεγαλύτερος τότε γαιοκτήμονας και ιδιοκτήτης αρχοντικών οικιών στην Αυστροουγγαρία. Κατάφερε να γίνει τραπεζίτης διεθνούς φήμης και πιστωτής όχι μόνο μεγάλων επιχειρήσεων αλλά και δανειστής κυβερνήσεων και αυτοκρατοριών.
      Το 1825 εκλέχτηκε πρώτος από τους δέκα διευθυντές της Εθνικής Τράπεζας της Αυστρίας και διατήρησε τη θέση αυτή για 25 έτη.
      Από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές επιχειρήσεις του Γ. Σίνα ήταν τα νηματουργεία της Κάτω Αυστρίας και το εργοστάσιο χαρτοποιίας στην ίδια περιοχή. Μεγάλη υπήρξε και η συμβολή στην ανάπτυξη ων συγκοινωνιών της Αυστρίας: ανέλαβε στην κατασκευή του σιδηροδρομικού δικτύου και παρόλο που το έργο δεν ολοκληρώθηκε, ο Σίνας θεωρείται πατέρας των σιδηροδρόμων των νοτίως του Δούναβη χωρών, καθώς και της Βαλκανικής. Επίσης υπήρξε ο ιδρυτής της πρώτης ατμοπλοϊκής Εταιρείας του Δουνάβεως και ανέλαβε την διάνοιξη πολλών διωρύγων κατά μήκος του ποταμού καθώς και την κατασκευή της περίφημης κρεμαστής γέφυρας της Βουδαπέστης (1840-1849). Στα ευεγερτήματά του προς την Αυστρία συγκαταλέγεται και σημαντική χρηματική χορηγία για την ιδρυτής του Πολυτεχνείου της Βιέννης.
      Ο ίδιος διατηρούσε δεσμούς με την Ελλάδα και το 1833 διορίστηκε από τον βασιλιά Όθωνα πρόξενος της Ελλάδας στην Βιέννη, όπου και παρέμεινε ως τον θάνατό του. Ενίσχυσε οικονομικά την ελληνική παροικία της Βιέννης και την γενέτειρα της οικογένειάς του, Μοσχόπολη. Επίσης προσέφερε αστρονομικά χρηματικά ποσά σε φιλανθρωπικά και πνευματικά ιδρύματα του ελληνικού κράτους:
      -Αρσάκειο
      -Πανεπιστήμιο Αθηνών
      -Οφθαλμιατρείο
      -Αρχαιολογική Εταιρεία κ.α.
      Η μεγαλύτερη δωρεά προς την Ελλάδα, υπήρξε η ίδρυση του Αστεροσκοπείου στον λόφο των Νυμφών της Αθήνας, του οποίου η ανέγερση (1842-1845) πραγματοποιήθηκε από τον Δανό αρχιτέκτονα Θεόφιλο Χάνσεν. Επίσης φρόντισε για τον εξοπλισμό του κτηρίου με κατάλληλα μετεωρολογικά και αστρονομικά όργανα. Για την προσφορά του τιμήθηκε με το μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Σωτήρος.


      Σίμων Σίνας

      Ο Σίμων Σίνας (1810-1876) υπήρξε εθνικός ευεργέτης, διπλωμάτης και επιχειρηματίας με καταγωγή από τη Μοσχόπολη της Βορείου Ηπείρου. Ήταν γιος του εθνικού ευεργέτη και επιχειρηματία Γεωργίου Σίνα.
      Φοίτησε στο κλασικό γυμνάσιο της Βιέννης και σπούδασε φιλοσοφία, ιστορία και πολιτική οικονομία στην ίδια πόλη. Εργάστηκε κατόπιν στις οικογενειακές επιχειρήσεις και υπήρξς γενικός κληρονόμος της κολοσιαίας πατρικής περιουσίας. Δεν επεξέτεινε όμως τις οικονομικές δραστηριότητες του πατέρα του, αλλά εισήγαγενέες μεθόδους καλλιέργειας στις απέραντες γαιοκτησίες του.
      Υπηρέτησε το ελληνικό δημόσιο ως πρόξενος στη Βιέννη και αργότερα διετέλεσε υπουργός στις εκάστοτε κυβερνήσεις διαφόρων χωρών: στην Αυστρία, στη Βαυαρία και στη Γερμανία. Επίσης, μεταξύ άλλων, βοήθησε οικονομικά στην αποπεράτωση της Ουγγρικής Ακαδημίας στη Βουδαπέστη, της Μητρόπολης Αθηνών και της Ακαδημίας Αθηνών, που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Θεόφιλο Χάνσεν. Στην Αυστροουγγαρία προσέφερε τεράστια χρηματικά ποσά για φιλανθρωπικούς και πνευματικούς σκοπούς: Εμπορική Σχολή Βιέννης, Εταιρεία Φίλων Μουσικής Βιέννης, νοσοκομεία και βρεφοκομεία της Βουδαπέστης.
      Στην Ελλάδα ο Σ. Σίνας συνέχισε τις δωρεές του πατέρα του προς φιλανθρωπικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα, χορηγόντας σημαντικά ποσά για την αποπερράτωση του Αμαλιείου Ορφανοτροφείου, τη συντήριση του Αστεροσκοπείου, για την καλύτερη λειτουργία του τοποθέτησε (1858-1884) τον διακεκριμένο Γερμανό Γιόχανν Φρήντρηχ Γιούλιους Σμιτ. Έγινε επίσης κάτοχος οικοπέδων στο κέντρο της Αθήνας και του γνωστού στο Ίλιον «Επτάλοφου» ή «Πύργου της Βασιλίσσης» (1870). Ο ίδιος όμως δεν μπόρεσε να έρθει ποτέ στην Ελλάδα.
      Ο Σ. Σίνας χρημάτισε διάδοχος του Γεώργιου Σίνα στο ελληνικό προξενείο της Βιέννης (1856-1858) και στη συνέχεια αφού πολιτογραφήθηκε Έλληνας πολίτης (1858), διορίστηκε αμέσως πρέσβης της Ελλάδας στις αυλές της Βιέννης, του Μονάχου και του Βερολίνου. Φιλοοθωνικός, διατήρησε τη θέση του σιωπηρά και μετά τη μεταπολίτευση του 1862, αλλά ύστερα από δύο χρόνια παραιτήθηκε.
      Επίσης, διακρίθηκε επανηλλειμένα από την Ελλάδα και την Αυστρία. Το 1864 ο αυτοκράτορας της Αυστρίας Φραγκίσκος Ιωσήφ του απένειμε τον τίτλο του αυλικού μυστικοσύμβουλου. Το κοινωνικό και πολιτιστικό έργο συνέχισε μετά το θάνατό του η σύζυγός του Ιφιγένεια Σίνα (1815-1884), η τελευταία από τους ευεργέτες της οικογένειας. Η κόρη του νυμφεύθηκε τον Γεώργιο Μαυροκορδάτο, γιό του Αλέξανδρου Μαυροκοδάτου.
      Ένας κρατήρας στη Σελήνη φέρει το επώνυμό του προς τιμή του.

      Πηγή: www.el.wikipedia.org

        Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι Δευ Απρ 29, 2024 4:29 pm